Home » AVG en fotografie

AVG en fotografie

Is het al 25 mei?

De nieuwe AVG wet is je vast niet ontgaan, helemaal niet als fotograaf en al helemaal niet als portret/straatfotgraaf.

Zelden heb ik zo veel reacties op social media gezien “wacht maar tot de AVG wet er is, dan mag dit niet meer”
Zijn we dan vergeten dat we ook zo iets als portretrecht hebben? Het portretrecht gaat al even mee. Voor wie de klok wel heeft horen luiden…. Het portretrecht bestaat uit twee takken, het portret wat in opdracht gemaakt wordt en het niet in opdracht gemaakte portret.

Wanneer je in opdracht werkt, zorg je altijd dat degene die op de foto staat toestemming geeft hiervoor en vaak worden deze foto’s voor commerciële doeleinde gebruikt. Een derde partij mag dus ook nooit zomaar gebruik maken van deze foto’s. Daar is toestemming voor nodig van de geportretteerde en van de fotograaf, degene met het copyright.

Wanneer je niet in opdracht werkt mag in principe een portret vrij gepubliceerd worden, mits degene die afgebeeld wordt hier geen schade van ondervind. Een foto mag dus nooit in de verkeerde context geplaatst worden. Zo af en toe hebben we daar nog wel eens een rechter bij nodig om te bepalen of dit wel of niet het geval is.

Security.nl plaatste onlangs een artikel, waarin staat:

 “De AVG is niet strenger dan het portretrecht.”

ja, ik quote maar één zin, want het is een behoorlijk lang artikel. Maar absoluut het lezen waard. (klik op de quote voor het hele artikel)

 

Dus lieve fotografen,
Maak u niet zo druk, blijf vooral mooie onbevangen foto’s maken en respecteer het portretrecht

 

 

ps

Het portretrecht is maar een klein onderdeel van de AVG!