Home » How it’s made

How it’s made

Ieder jaar heb ik een terugkerend ritueel: het maken van een kerstkaart.
Niks leukers!

De fijne vreet dagen met de enorme….. taart, en de Silent Night zijn enkele voorbeelden 🙂

Soms met niet te veel photoshop, maar het liefst wel met heel veel.
De taart van de fijne vreetdagen had namelijk niet die mooie groene kleur, was ook niet zo groot, en eigenlijk keek Jip de hond de andere kant op. (There is nothing we can’t fix) Daarnaast viel de stroom uit tijdens het taart vreten met Sandra, maar goed, dat is een ander verhaal.

Ook dit jaar ben ik weer aan de gang geweest.
Nee, mijn eigen kerstkaart laat ik je nog niet zien, want hey, dat moet een verrassing op de deurmat zijn. (even voor de duidelijkheid, als je hem krijgt, ja hij is kei hard gephotoshopt) (krijg je hem niet, ik zal hem vast ook op Facebook posten)

Maar gelukkig wilde Memsy Mellons (ja, Drag Queen) ook een lekker kerst plaatje 🙂

Daarom nu een kleine blik achter de schermen hoe je zoiets maakt.

Als eerst moet je natuurlijk goed nadenken over wat je wil gaan maken, hoe je het fotografeert, waar je licht vandaan komt….. etc etc

We nemen twee foto’s:

Van de Raw convertor ga ik door in Photoshop (en of je dit nu doet in Lightroom of camera Raw, maakt niets uit he?!)
Ik gebruik de foto van de kerk als achtergrond afbeelding en door selecteren, kopiëren en plakken, zet ik de foto van mijn model daar bij. Natuurlijk in een nieuwe losse laag.
Op die laag ga ik een masker aan maken en ga ik mijn model helemaal vrijzetten

Uiteindelijk komen er nog vleugels achter mijn model als of ze een echte engel is, en moeten er nog wat extra schaduwtjes gemaakt worden om te zorgen dat het iets minder gephotoshopt uit ziet 😉

De boekjes op de kerkbanken heb ik weggewerkt, de pilaren in de kerk vond ik nog net iets te licht en de doortekening in het gangpad mocht iets meer terug komen. Ook waren we tijdens het fotograferen de blauwe lenzen vergeten, dus ja, dan photoshoppen we dat wel

Als de montage zelf helemaal klaar is, sla ik het beeld op, en gebruik ik een tweede versie, zonder alle lagen en aanpassingen om er een nieuwe bestand van te maken met tekst.
Wanneer je met de tekst-tool klikt in je foto kan je zo gaan typen. Dubbel klik je dan op je tekstlaag, dan krijg je de laagstijlen te zien, hier kan je schaduw toevoegen.
De sterretjes in de tekst heb ik toegevoegd met een brush, ook weer in een losse laag. Met een “ster” brush, dan hoef je hem niet te tekenen maar klik je één keer en heb je een ster in beeld !

Wil je nu iets duidelijker uitgelegd krijgen hoe het nou allemaal werkt met lagen en maskers en laagstijlen, meld je aan voor de photoshop cursus die ik geef

 

Fijne feestdagen allemaal !