Home » Interview met…. Patrick

Interview met…. Patrick

Wie zijn mijn studenten? Waar gebruiken ze fotografie voor?
In een interview met mijn (oud)studenten laat ik je kennis maken met de mensen die ik les geef.

In dit interview, Patrick:

Kan je in een paar zinnen omschrijven wie je bent en wat je doet?

Ik ben Patrick Dreuning, straatfotograaf. Ik ben in 2017 afgestudeerd aan de Fotovakschool in Venlo en ben sinds toen professioneel aan het fotograferen. Ik zou mijn werk omschrijven als: rijke contrasten, aparte composities, minimaal, mysterieus, rustig en tegelijk ook vraag oproepend.
Door mijn gebruik van mensen in een onherkenbare vorm te plaatsen kan men zich naar mijn idee beter inleven in de foto, zo worden er geen karakteristieke eigenschappen van de mens getoond en blijft het mysterieus.

Hoe gebruik je fotografie in het dagelijks leven?

In 2008 ben ik begonnen met graffiti, daardoor heb ik geleerd vormen, compositie en plaatsing te zoeken. Tijdens dit proces ben ik naar de Schilderschool in Rotterdam gegaan om te leren voor onderhoudsschilder. Hier leerde ik kleurenleer en raakte ik steeds meer met kunst in aanmerking. Zodoende ben ik gaan tekenen maar al gauw merkte ik dat dit proces mij te lang duurde voordat ik het gewenste resultaat had bereikt. Ik kreeg hierdoor steeds minder inspiratie en zin om te tekenen. Voor mijn graffiti heb ik uiteindelijk een spiegelreflex bij elkaar weten te sprokkelen, deze was nodig omdat het vrijwel altijd donker was en mijn point&shoot camera mijn werk niet kon vastleggen. Hierdoor is ook mijn interesse voor fotografie gegroeid. Ik moest natuurlijk weten met welke instellingen ik een goede foto snelle foto kon maken. Al gauw was ik ’s nachts vaker aan het fotograferen dan dat ik nog met graffiti bezig was. Een door vrienden opgericht fotoclubje heeft mij uiteindelijk gemotiveerd om steeds meer te fotograferen. Daardoor heb ik het besluit genomen om naar de Fotovakschool in Venlo te gaan. Hier heb ik mijn portfolio laten zien en ik kon meteen de aan de Vakopleiding beginnen. Vanaf toen was voor mij de regel, waar ik ook heen ga ik neem altijd een camera mee, er kunnen zich altijd momenten voordoen waarvan je graag een foto van wil maken.

Waar/hoe heb je Marjolein leren kennen?

Als die hele enthousiaste lerares van de fotovakschool.

Wat zijn de belangrijkste dingen die je geleerd hebt tijdens de fotografie opleiding?

“Kill your darlings” op het begin klinkt dit verschrikkelijk, je gooit toch geen foto’s weg! Maar naar mate je verder groeit in je fotografie merk je dat je hierdoor kritischer naar je eigen werk gaat kijken, en uiteindelijk een betere fotograaf wordt. Marjolein heeft mij tijdens de opleiding aangemoedigd te fotograferen wat ik leuk en interessant vind, dit heeft mij erg geholpen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Te leven van en voor de fotografie. Mijn doel is om uiteindelijk bij de Magnum fotografen te komen, hierdoor probeer ik mijzelf altijd scherp te houden en de lat hoog te leggen.

Ik heb natuurlijk gevraagd of ik hier een foto van je mocht delen, waarom is het deze foto geworden?

Harbor

één van mijn persoonlijke favoriet
Deze foto is gemaakt tijdens de eerste editie van de Urban Photo Race in Rotterdam. Tijdens deze race ben ik door heel Rotterdam heen gegaan en kwam ik zo bij de kop van zuid uit waar toevallig op dat moment de Holland America boot op het punt stond van vertrekken. Ik heb hier de mensen die hun geliefde uitzwaaien gefotografeerd op een manier waardoor het bijna een abstracte vorm heeft gekregen door de compositie. Deze race heb ik ook gewonnen met deze en nog 17 andere foto’s.

 

Streetdog

Honden zijn een leuk onderwerp om te fotograferen. Ze zijn enthousiast, speels en puur. Waar de baasjes het vaak niet leuk vinden om op de foto te staan kunnen ze het wel waarderen als ik hun viervoeter fotografeer. Het is een doorlopende serie.

 

Foggy window

Deze foto is gemaakt in Londen. Het contrast tussen de beslagen ruit en het felle rood van de bus sprak mij aan. Ik fotografeer voornamelijk in zwart wit, maar soms ziet het in kleur er zo goed uit dat ik niet anders kan dan daar aan toe te geven.

Man in snow

Een foto gemaakt in Stockholm vanaf een vide, omlaag kijkend op een plein waar een interessant tegelpatroon op te zien was. Foto’s als deze zijn een soort cadeautjes die je krijgt als je op de juiste plaats op de juiste tijd bent.

 

kunnen we je werk ook ergens online zien?

www.patrickdreuning.com