Home » Photoshoppen?

Photoshoppen?

“Nee, ik photoshop niet, dat is nep, een foto moet meteen goed zijn van uit de camera”

Prima denk ik dan, maar dan ben je even vergeten dat we vroeger, toen alles beter was, ook trucjes deden in de doka. Zoals bijvoorbeeld je film pushen, tijdens het belichten doordrukken en tegenhouden of je licht gevoelige papier na de belichting net iets langer in de ontwikkelaar laten liggen.

Als fotograaf heb je nog steeds je doka nodig. De digitale doka.

Voor de digitale doka zijn verschillende programma’s beschikbaar. Als Adobe liefhebber werk ik het liefst met programma’s die je in de Adobe Creative Cloud voor fotografen vind: Lightroom, Bridge en Photoshop.

Een veel gestelde vraag is wat nu het verschil tussen die programma’s is:

Photoshop word gebruikt om bestanden te bewerken, manipulaties te maken maar ook als je scans hebt gemaakt van dia’s of negatieve heb je photoshop nodig. Photoshop is ook het programma wat al het langste mee gaat van de drie (1988)

In de begin jaren van de digitale fotografie schoten we op TIFF formaat, later is het RAW  formaat pas geïntroduceerd en daarmee ook de bestanden browser Bridge (al zit er volgens mij wel 2/3 jaar tussen) want op je computer kon je toen nog geen voorvertoning van je RAW beeld zien.

(Even tussendoor, in 1999 kwam Nikon met de eerste digitale spiegelreflex camera’s)

Bridge is bedoeld om je bestanden uit te zoeken, te ordenen, een galerie te maken en van Bridge opende je foto’s in Photoshop (raw converter) om deze te bewerken.

En een par jaar na de lancering van Bridge kwam Lightroom. Lightroom is in grote delen gebaseerd op Bridge, het ziet er net wat anders uit, en is vooral handig als je als fotograaf echt alleen de digitale doka nodig hebt. Wil je je foto’s toch bewerken/manipuleren in Photoshop, geen nood, je kan je foto’s van uit Lightroom gewoon openen in Photoshop. Het grootste verschil met Bridge en Lightroom is dat Lightroom een database aanmaakt, en Bridge gewoon de bestanden en mappen structuur op je computer laat zien.

Ik zou nog een heel hoofdstuk kunnen schrijven over de verschillen en de functionaliteit, maar ik denk dat deze samenvatting volstaat.

Het fijne van deze Adobe producten is ook, je krijgt ze alle drie ! Nou ja, krijgen….

Wanneer je besluit om met de programma’s van Adobe te werken sluit je een creative cloud abonnement af bij Adobe. Je kan een abonnement nemen op de hele creative suite  (€60,45 per maand) of het fotografen pakket (€12,09 per maand). In de creative suite krijg je toegang tot programma’s als bv Illustrator, Indesign en Dreamweaver (alle Adobe programma’s), en in het fotografen pakket zitten alleen Photoshop, Bridge en Lightroom Klik hier voor het Adobe pakket

Om wegwijs te raken in de programma’s raad ik je aan om een cursus te volgen. Bij de meeste cursussen (die van mij in ieder geval wel) wordt je wegwijs gemaakt over de werking van het programma, termen die vaak gebruikt worden en de val kuilen. Maar om echt goed je foto’s na te kunnen bewerken moet je gewoon veel oefenen!

Wanneer je een cursus hebt gevolgd, koop voor jezelf één van de boeken van Scott Kelby. De termen die je in deze boeken tegen komt zijn dan niet helemaal onbekend, de boeken zijn erg visueel opgebouwd (veel screenshots) en je kan ze ook prima als naslagwerk gebruiken (je hoeft ze dus niet van voor tot achter door te lezen)

Alle boeken van Scott Kelby vind je bij cameranu.nl (klikt hier)

Hopelijk ben je nu iets wijzer in de Adobe mogelijkheden en Wie weet zie ik je een keer bij één van mijn cursussen.