Home » Welke camera moet ik kopen?

Welke camera moet ik kopen?

Welke camera moet ik kopen?

 

Deze vraag wordt me erg vaak gesteld, dus tijd om er eens wat over te schrijven!

Hier wat tips om je op weg te helpen:

Als eerste moet je je afvragen wat je met de camera wil gaan doen…. Wil je gewoon een leuk cameraatje voor op vakantie, of wil je een camera omdat je toch wel iets meer met fotografie wil gaan doen?

We blijven even bij de laatste categorie, gezien de meeste van mijn studenten/cursisten mij deze vraag stellen.
Als je nog weinig weet van fotografie en je ook nog niet zo goed weet welke tak van sport binnen de fotografie echt jouw ding is, koop dan gewoon even niks.
Als je al een spiegelreflex camera hebt, doe het er maar mee. Ga het eerst maar eens leren, hoe het zit met t diafragma en sluitertijd en ISO. Ons moeder zegt altijd “Gekocht is t zo”. (Van die spreuk moet ik eigenlijk een tegeltje laten maken)
Je loopt dan vanzelf tegen de gebreken van de camera aan en weet je na een tijdje ook veel beter waar je camera (of objectief) aan moet voldoen. Heb je helemaal geen camera kijk dan eerst een rond in vriendenkring of daar iemand een camera heeft die weinig wordt gebruikt, dan kan je die vast wel lenen gedurende je cursus of opleiding.

 

Weet je wel al een beetje welke kant je op wil, of wil je toch gewoon die nieuwe camera hebben? Je kan altijd alle vergelijkingssites af gaan, maar ja, dan weet je vaak nog niks.

Meestal kies je als beginnend fotograaf tussen Nikon of Canon (ja, er zijn nog meer merken, maar deze even als voorbeeld), die hebben een mooi assortiment aan camera’s, voor de hobbyist, de beginner, de gevorderde en de prof. Nee, Nikon is niet beter dan Canon en anders om ook niet. Wat vooral anders is, is de bediening van de camera. Dus daarin raad ik je altijd aan om eens een camera vast te houden en te ervaren wat nu het fijnst in de hand ligt. Op de website van Nikon en Canon kan je ook een mooi overzicht van camera’s vinden.

 

Spiegelreflex camera Nikon website

 

Klik hier voor Nikon:

Bij Nikon kan je in je filters aangeven of je beginnend of gevorderde fotograaf bent. Vervolgens kan je van het resultaat camera’s kiezen die je met elkaar wilt vergelijken en zo kan je het echte verschil zien.

 

Klik hier voor Canon:

Bij canon hoef je niet te filteren, als je klikt op de link krijg je meteen opties om aan te geven wat voor fotograaf je bent.

 

Voor alle Sony liefhebbers, sorry, ik ben geen Sony fan. Ik ben alleen fan van het Pro segment van Sony. Geen spiegelreflex, maar een systeemcamera. Ga je een Sony camera kopen, koop dan meteen de Alpha A9 of de A7. Dan doe je het meteen goed. Super gave camera! (die is wel een rib uit je lijf hoor) Maar dan hebben we het wel over een camera die ik eerder de getrainde fotograaf aan zou raden, dan de beginnende prof.

 

Mocht je nu nog nooit gefotografeerd hebben, geen camera hebben, en je wil echt, zeker weten serieus aan de slag met de fotografie dan raad ik je niet aan om een instapmodel te kiezen! Ga dan naar de camera’s voor de enthousiastelingen.  Bij Nikon zou je bijvoorbeeld voor de D750 kunnen gaan fullframe (FX) camera, of als je meer te besteden hebt de D850 of de D5. Als je in de loop van de tijd een andere camera koopt kan je objectieve en accessoires gewoon mee over nemen (dus switch niet te vaak tussen verschillende merken, want dan moet je ook weer nieuwe lenzen kopen).

 

Als je je camera hebt gekozen, besteed dan ook even aandacht aan het objectief wat je gaat gebruiken. Want laten we wel wezen, als je veel investeert in een goede body, met mooie technieken, en je zet er flut glas voor,…. Dan heb je er nog niks aan.

 

Bij veel camera’s zit al een objectief als je hem koopt. Dat noemen we de “kit lens”. Vaak is een kit lens niet heel bijzonder, of liever, niet heel goed van kwaliteit. (maar als de spaarpot leeg is, dan heb je weinig keus verder)
Vaak raad ik mijn studenten aan als ze een Nikon camera hebben een Nikon lens te kopen, en bij een Canon camera een Canon lens te kopen.  De kwaliteit van het glas in een objectief maakt dat het duur wordt. Maar een lens koop je voor het leven, dus kies er voor om toch even door te sparen, dan heb je er op de lange termijn meer lol van.

In het begin zal je nog niet veel oog hebben voor de kwaliteit van je objectief, maar gaande de weg dat je beter gaat fotograferen, zie je ook meer gebreken. Ikzelf vraag vaak aan collega fotografen waar ze mee fotograferen en of ze te vrede zijn. Of als ik een lens op het oog heb check ik bij Budgetcam of ze deze lens verhuren. Dan ga ik er gewoon een keer mee op pad, en weet ik zeker of hij de investering waard is.

Fotografie vraagt vaak om een flinke investering, maar als je er echt meer mee wil doen, is het dat absoluut waard!

Ik kan je dus niet zo vertellen wat voor camera of objectief je moet kopen. Of welk merk, want naast Nikon Canon en Sony, hebben Fuji en Pentax ook mooie camera’s. Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en weet je een beetje waar te beginnen.