Home » Marilyn en Amanda

Marilyn en Amanda

020625b_AmandaAsMarilyn3_W0

Dit is Amanda Lepore. Voor wie amanda niet kent of zelfs nog nooit van haar gehoord heeft: Amanda lepore was geboren als Armand Lepore.
Amanda wordt omschreven als American model, nightlife en fashion icon, performance artist, recording artist en transgender public figure. Ze is dus vooral te vinden in de gay scene.
En wie goed naar de foto kijkt zal waarschijnlijk al snel aan het bekende portret denken van Marilyn Monroe.

Marilyn-Monroe

 

Deze foto heet dan ook “ My own Marilyn” en is gemaakt door David LaChapelle.
LaChapelle is fotograaf en regisseur en maakt vooral surrealistisch werk. En het leuke van zijn werk, vind ik, is dat je nog al snel denk, “oh, dat is gephotoshopt”. LaChapelle photoshopt alleen als het echt niet te maken is. Je snapt, dat als je naar zijn verdere werk gaat kijken, hij soms enorme fotografie sets laat bouwen.

Maar waarom “My own Marilyn” ?

Marilyn Monroe was sekssymbool en een waar icoon van de jaren vijftig. Als ik een man zou zijn, en zou besluiten om als vrouw door het leve te willen gaan, en ik zou de plastisch chirurg een voorbeeld plaatje mogen geven, dan zou ik ook kiezen voor modelletje “Marilyn”. Wellicht is dit wel de boodschap van Amanda Lepore aan Marilyn Monroe, “ik vind je geweldig, ik wil zijn zoals jij”
Maar als dit de aanleiding van de foto zou zijn, zou de titel dan niet iets zijn als: “I wanna be Marilyn”

David LaChapelle heeft met deze foto zijn eigen Marilyn willen maken.
Op jonge leeftijd is David gaan fotograferen voor het blad “interview magazine” van Andy Warhol. En is dus op jonge leeftijd al geïnspireerd al dan niet gementord door Andy Warhol. Warhol leerde hem ook “do what you like best”, iets wat leidend is geweest in de carrière van LaChapelle

“My onw Marilyn” is een ode aan Andy Warhol, aan de Popart.

In deze foto zie je de harde kleuren die ook tijdens de Popart gebruikt werden door Andy Warhol, het gele haar en de verwijzingen van de zeefdruktechnieken van die tijd (de zwarte vegen en rasters op voorhoofd en wang)
En wie denkt dat het gezicht van Amanda gephotoshopt is, nee, minimaal, het gebruikelijke photoshop werk, ze heeft uiterlijk echt van de plastisch chirurg gekregen. En niet speciaal voor deze foto.
Maar wie nog eens goed kijkt, in de nek van Amanda, ziet dat daar zwarte uitlopende inkt zit. Is dit een mislukte zeefdruk? Of is dit het teken dat amanda aan het uitlopen is, dat ze ouder wordt en snel weer richting de chirurg moet om te zorgen dat haar schoonheid niet vervaagd…..

 

Deze fotoanalyse is tevens gepubliceerd op www.fotoclub.nu